русукр

Бармен

Є на землі такі люди. Вони готують "зілля", перетворюючи часом цей процес на казкову виставу. Вони ніби читають ваші думки і знають, що саме вам потрібно зараз. Вони найкращі співрозмовники та творці гарного настрою. Вони майже чарівники. Вони – бармени.

Перші згадки про питні заклади містяться ще у стародавніх манускриптах. Наприклад, у Законнику Хаммурапі (цар Вавилонії в 1792-50 рр. до н. е.) у статтях 108-111 регулюються фінансові взаємини між господарем шинка або заїжджого двору та його гостями, а також питання про перебування там "жриць кохання". Перші "коктейлі" робили ще у Стародавній Греції, розбавляючи вино водою. Як така професія бармена зародилася в Америці за часів "золотої лихоманки". Тоді в торгових точках у поселеннях продавалося одразу все. Господарі, щоб збільшити товарообіг, стали тут же пропонувати випивку. Потім приміщення магазину перегородив бар'єр, що розділив "торгову зону" та "місце для відпочинку", яке стало називатися баром (бар'єр англійською bar). Тоді ж з'явилися перші "бармени". У буквальному перекладі "люди за стійкою". Коктейлі в їхньому сучасному вигляді теж прийшли до нас з Америки. А в 1862 році вийшла "Біблія бармена" - перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів та професійний кодекс бармена. Нею користуються досі, а деякі коктейлі стали класичними.

На одному з Інтернет-сайтів дається таке визначення професії бармен: "На підприємствах громадського харчування приготує слабоалкогольні та алкогольні коктейлі, пунші, крюшони, гроги, глінтвейни; складає за встановленими рецептурами суміші винно-горілчаних виробів із соками, сиропами, фруктами, мінеральною водою і т. д.; збиває їх, варить, розливає у спеціальний посуд, відпускає виготовлену продукцію з горіхами, фруктами, кондитерськими виробами та іншими супутніми товарами за дотримання температури напоїв; отримує продукти та забезпечує їх зберігання; обслуговує відвідувачів за стійкою та за столами..." Сфера діяльності бармена у кожному конкретному випадку регулюється правилами бару чи ресторану та ступенем довіри до нього директора.

Бармен – це обличчя та честь, руки, ноги та мозок закладу. Від нього залежить дуже багато, і це накладає певні зобов'язання. Крім бездоганного володіння професійною складовою своєї роботи бармену потрібно мати певні психологічні та фізичні якості. Цілком необхідними є комунікабельність, доброзичливість та самовладання. Гарний бармен – певною мірою психолог чи навіть психоаналітик. Він повинен уміти слухати та чути, спілкуватися, відчувати людину. У бармена має бути бажання, майже потреба доставляти людям радість. Кожна людина – як мобільний телефон: їй потрібне підзаряджання. Якщо бармен добрий, він дає цю підзарядку.

Уважність та хороша пам'ять не менш важливі. Тримати в голові рецепти класичних та фірмових коктейлів та їх варіанти не так легко, як здається.

Але ця робота вимагає ще й фізичної витривалості: десять, а то й більше годин на ногах в оточенні постійних шумів, музики, сигаретного диму, натовпу не завжди адекватних відвідувачів. Тому традиційно вважається, що бармен – чоловіча професія. Але останнім часом ця думка стає атавізмом. Дівчат, які здатні гідно стояти за стійкою, можна перерахувати на пальцях, але вони є. А деякі з них дадуть фору та барменам-чоловікам.

Отже, рецепт успіху в барменській справі – це коктейль із професійних знань та вмінь, культури, спорту та, звичайно, бізнесу. Робота бармена визначається та мотивується двома взаємопов'язаними принципами: рентабельність закладу та задоволення відвідувачів.

Ця спеціальність заряджає та дає можливості для творчості та самовдосконалення.

г. Геническ, ул.Ковпака,36
05534-30234; 05534-30236; 05534-30238

Показать на карте

 

ПТУ №27 г. Геническ © 2012-2013
Все права защищены