русукр

Бармен

Є на землі такі люди. Вони готують "зілля", перетворюючи часом цей процес в казкове дійство. Вони немов читають ваші думки і знають, що саме вам потрібно в дану хвилину. Вони кращі співбесідники і творці гарного настрою. Вони майже чарівники. Вони - бармени.

Перші згадки про питних закладах містяться ще в стародавніх манускриптах. Наприклад, в Законнику Хаммурапі (цар Вавілонії в 1792-50 рр.. До н. Е..) В статтях 108-111 регулюються фінансові взаємини між господарем шинку або заїжджого двору і його гостями, а також питання про знаходження там "жриць кохання". Перші "коктейлі" робили ще в Стародавній Греції, розбавляючи вино водою. Як така професія бармена зародилася в Америці за часів "золотої лихоманки". Тоді в торгових точках в поселеннях продавалося відразу все. Господарі, щоб збільшити товарообіг, стали тут же пропонувати і випивку. Потім приміщення магазина перегородив бар'єр, що розділив "торгову зону" і "місце для відпочинку", яке стало називатися баром (бар'єр по-англійськи bar). Тоді ж з'явилися і перші "бармени". У буквальному перекладі, "люди за стійкою". Коктейлі в їх сучасному вигляді теж прийшли до нас з Америки. А в 1862 році вийшла "Біблія бармена" - перша книга, що містить відомості про напої, рецептуру коктейлів і професійний кодекс бармена. Нею користуються досі, а деякі коктейлі стали класичними.

На одному з Інтернет-сайтів дається наступне визначення професії бармен: "На підприємствах громадського харчування готує слабоалкогольні та алкогольні коктейлі, пунші, крюшони, грог, глінтвейн; становить за встановленими рецептурами суміші винно-горілчаних виробів з соками, сиропами, фруктами, мінеральною водою та т. д.; збиває їх, варить, розливає в спеціальний посуд, відпускає виготовлену продукцію з горіхами, фруктами, кондитерськими виробами і іншими супутніми товарами при дотриманні температури напоїв; отримує продукти і забезпечує їх зберігання; обслуговує відвідувачів за стійкою і за столами .. . " Сфера діяльності бармена в кожному конкретному випадку регулюється правилами бару чи ресторану та ступенем довіри до нього директора.

Бармен - це особа і честь, руки, ноги і мозок закладу. Від нього залежить дуже багато, і це накладає деякі зобов'язання. Крім бездоганного володіння професійною складовою своєї роботи барменові потрібно володіти певними психологічними і фізичними якостями. Абсолютно необхідними є комунікабельність, доброзичливість і самовладання. Хороший бармен - в деякій мірі психолог або навіть психоаналітик. Він повинен уміти слухати і чути, спілкуватися, відчувати людину. У бармена повинно бути бажання, майже потреба доставляти людям радість. Кожна людина - як мобільний телефон: йому потрібна підзарядка. Якщо бармен хороший, він дає цю підзарядку.

Уважність і добра пам'ять не менш важливі. Тримати в голові рецепти класичних і фірмових коктейлів і їх варіанти не так легко, як здається.

Але ця робота вимагає ще і фізичної витривалості: десять, а то й більше годин на ногах в оточенні постійних шуму, музики, сигаретного диму, натовпи не завжди адекватних відвідувачів. Тому традиційно вважається, що бармен - чоловіча професія. Але останнім часом ця думка стає атавізмом. Дівчат, які здатні гідно стояти за стійкою, можна перерахувати по пальцях, але вони є. А деякі з них дадуть фору і барменам-чоловікам.

Отже, рецепт успіху в барменські справі - це коктейль з професійних знань і умінь, культури, спорту і, звичайно, бізнесу. Робота бармена визначається і мотивується двома взаємопов'язаними принципами: рентабельність закладу і задоволення відвідувачів.

Дана спеціальність заряджає і дає можливості для творчості й самовдосконалення.

м. Генічеськ, вул.Ковпака, 36
05534-30234; 05534-30236; 05534-30238

ПТУ № 27 м. Генічеськ © 2012-2013
Всі права захищені