Буфетник
3-й розряд.
Характеристики робіт. Кулінарну продукцію, що відпускається споживачам, покупні вагові товари, холодні та гарячі страви, закуски, гарячі напої, хлібобулочні, борошняні, кулінарні та кондитерські вироби, молочні продукти відповідно до норм їх виходу та відпустки. Нарізує, зважує, порціонує, укладає їжу на тарілки, салатниці та інший посуд, розливає напої в склянки. Упаковка штучні та вагові товари, що відпускаються.
Підраховує вартість покупки, розраховується із споживачами. Отримує продукцію та товари, перевіряє асортимент, кількість та якість товарів за приймально-здавальними документами, відбраковує нестандартні товари за органолептичними показниками та запобігає їх псуванню. Готує продукцію та товари до продажу, викладає їх на буфетному прилавку, встановлює цінники. Перевірка стану ваговимірювальних приладів. Збирає та здає харчові залишки, тару, скляний посуд, макулатуру. Забезпечує належний санітарний стан у буфеті. Веде необхідний облік, складає та здає товарні звіти, здає виручку та чеки.
Повинен знати: асортимент, властивості готової до вживання продукції та товарів, способи відбракування нестандартних кулінарних виробів та товарів за органолептичними ознаками, терміни та температурний режим зберігання та відпуску товарів, порядок обслуговування споживачів та розрахунку з ними, правила роботи підприємств громадського харчування, правила продажу продовольчих товарів, правила експлуатації сучасних електронних контрольно-касових апаратів, порядок підрахунку вартості покупки та розрахунку із споживачами; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі, терміни перевірки ваг, таврування гирь; правила складання товарних звітів та здачі виручки, способи та правила упаковки товарів та продукції, правила та норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 3 розряди з формуванням на виробництві професійних умінь та навичок для виконання роботи буфетника. Без пред'явлення вимог до стажу роботи.
4-й розряд.
Характеристики робіт. Підготовка та відпускає обмежений асортимент кулінарної продукції, що реалізується через буфети: шкільні сніданки, бутерброди, яєчню, сосиски, сардельки, гарячі та холодні напої. Підігріває страви.
Повинен знати: технологію виготовлення та правила відпустки обмеженого асортименту кулінарної продукції: бутербродів, яєчні, сосисок, гарячих та холодних напоїв тощо; товарознавчо-технологічну та кулінарну характеристику товарів та продукції, правила нарізки та порціонування страв, правила оформлення та відпустки страв, окремих товарів; принципи товарного сусідства, терміни та температурні режими зберігання страв, напівфабрикатів, кулінарних виробів та покупних товарів, способи та правила розміщення та викладання товарів на прилавках та вітринах, режими зберігання продуктів у холодильних шафах, правила раціонального та безпечного харчування, правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання у технологічному процесі; правила та норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 4 розряди з формуванням на виробництві професійних умінь та навичок дій виконання роботи буфетника без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації та стаж роботи на посаді буфетника 3 розряди не менше 1 та кваліфікаційна атестація на виробництві із присвоєнням 4 розряди.
5-й розряд.
Характеристики робіт. Підготовка та відпускає для споживання широкий асортимент кулінарної продукції, що реалізується через буфет: бутерброди з рибою, ікрою, іншими гастрономічними продуктами, гарячі напої тощо. Розливає у спеціальний посуд алкогольні напої. Підбір вина та винно-горілчані вироби відповідно до характеру замовлених страв. Оформлення вітрини, встановлює цінники, сервірує столи.
Повинен знати: асортименти, рецептури, технологію виготовлення широкого асортименту страв, закусок, напоїв, правила та технічні прийоми обслуговування споживачів у буфетах різних типів, основні правила етикету та сервірування столів; особливості обслуговування буфетів різних типів, особливості відпустки окремих товарів (температуру, норми відпустки різних вин, винно-горілчаних, кулінарних та кондитерських виробів, мінеральних вод, напоїв, фруктів тощо), порядок відповідності вин та винно-горілчаних виробів характеру замовлених страв, правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, основи психології та етикету ділового спілкування, правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду та їх призначення процесі; правила та норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта (технічна) або професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 5 розряду з формуванням на виробництві професійних умінь та навичок для виконання роботи буфетника без вимог до стажу роботи або стаж роботи за професією буфетника 4 розряду менше 2 років та кваліфікаційна атестація на виробництві із присвоєнням 5 розряду.