русукр

Буфетник

3-й розряд.

Завдання та обов’язки. Відпускає споживачам кулінарну продукцію, покупні вагові товари, холодні та гарячі страви, закуски, гарячі напої, хлібобулочні, мучні, кулінарні та кондитерські вироби, молочні продукти відповідно до норм їх виходу та відпускання. Нарізає, зважує, порціонує, укладає їжу на тарілки, в салатниці та інший посуд, розливає напої в стакани. Упаковує штучні та вагові товари, що відпускаються.

Підраховує вартість покупки, розраховується із споживачами. Отримує продукцію і товари, перевіряє асортимент, кількість та якість товарів за приймально-здавальними документами, відбраковує нестандартні товари за органолептичними показниками та запобігає їх псуванню. Готує продукцію та товари до продажу, викладає їх на буфетному прилавку, встановлює цінники. Перевіряє стан ваговимірювальних приладів. Збирає та здає харчові рештки, тару, скляний посуд, макулатуру. Забезпечує належний санітарний стан у буфеті. Веде необхідний облік, складає та здає товарні звіти, здає виручку та чеки.

Повинен знати: асортимент, властивості готової до споживання продукції та товарів; способи відбракування нестандартних кулінарних виробів та товарів за органолептичними ознаками; терміни та температурний режим зберігання та відпускання товарів; порядок обслуговування споживачів і розрахунку з ними; правила роботи підприємств громадського харчування; правила продажу продовольчих товарів; правила експлуатації сучасних електронних контрольно-касових апаратів; порядок підрахунку вартості покупки і розрахунку із споживачами; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; терміни перевірки вагів, клеймування гир; правила складання товарних звітів та здавання виручки; способи і правила пакування товарів і продукції; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 3 розряду з формуванням на виробництві професійних умінь і навичок для виконання роботи буфетника. Без вимог до стажу роботи.

4-й розряд.

Завдання та обов’язки. Готує та відпускає обмежений асортимент кулінарної продукції, що реалізується через буфети: шкільні сніданки, бутерброди, яєчню, сосиски, сардельки, гарячі та холодні напої. Підігріває страви.

Повинен знати: рецептури, технологію виготовляння і правила відпускання обмеженого асортименту кулінарної продукції: бутербродів, яєчні, сосисок, гарячих та холодних напоїв тощо; товарознавчо-технологічну і кулінарну характеристику товарів і продукції, правила нарізання і порціонування страв; правила оформлення і відпускання страв, окремих товарів; принципи товарного сусідства, терміни і температурні режими зберігання страв, напівфабрикатів, кулінарних виробів та покупних товарів; способи і правила розміщення і викладання товарів на прилавках і вітринах, режими зберігання продуктів в холодильних шафах; правила раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 4 розряду з формуванням на виробництві професійних умінь і навичок дій виконання роботи буфетника без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за професією буфетника 3 розряду не менше 1 року та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 4 розряду.

5-й розряд.

Завдання та обов’язки. Готує та відпускає для споживання широкий асортимент кулінарної продукції, що реалізується через буфет: бутерброди з рибою, ікрою, іншими гастрономічними продуктами, гарячі напої тощо. Розливає у спеціальний посуд алкогольні напої. Підбирає вина та вино-горілчані вироби відповідно до характеру замовлених страв. Оформляє вітрини, встановлює цінники, сервірує столи.

Повинен знати: асортимент, рецептури, технологію виготовляння широкого асортименту страв, закусок, напоїв; правила і технічні прийоми обслуговування споживачів у буфетах різних типів; основні правила етикету і сервіровки столів; особливості обслуговування буфетів різних типів; особливості відпускання окремих товарів (температуру, норми відпускання різноманітних вин, винно-горілчаних, кулінарних і кондитерських виробів, мінеральних вод, напоїв, фруктів тощо); порядок відповідності вин і винно-горілчаних виробів характеру замовлених страв; правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями; основи психології та етикету ділового спілкування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кваліфікаційні вимоги. Вища освіта (молодший спеціаліст) або професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації «кваліфікований робітник» за професією продавця продовольчих товарів 5 розряду з формуванням на виробництві професійних умінь і навичок для виконання роботи буфетника без вимог до стажу роботи або стаж роботи за професією буфетника 4 розряду не менше 2 років і кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 5 розряду.

Останні новини

м. Генічеськ, вул.Ковпака, 36
05534-30234; 05534-30236; 05534-30238

ПТУ № 27 м. Генічеськ © 2012-2013
Всі права захищені